fredag 21 oktober 2011

Påminnelser

Min kökssoffa med mormors virkade mormorsfilt


Att göra roliga saker innebär ofta för mig att det nödvändiga får prioriteras bort. Mamma har berättat att mormor var av ungefär samma slag. Hon kunde lägga sig på kökssoffan med en bok eller ett korsord för att sen flyga upp när nån kom på bron, oväntandes. Nån som skulle se att disken inte var diskad, bordet inte avplockat, de sju sorters kakorna inte bakade...

Nu är mormors hus till salu, huset som morfar byggde. Tittar på bilderna på Hemnet, har skrivit ut och sparat dem :) Känns konstigt att se och försöka förstå...


I minnet går jag uppför bron, håller i mig i det målade järnräcket. Hör hur dörrklockan ringer, det går inte att kika in genom ytterdörrens gulfärgade glas. Går in i hallen, fortsätter genom köket, matrummet och in i vardagsrummet. Kikar in i skrubben bakom draperiet. Smyger uppför trappan till övervåningen. Fönstren kantas av porslinsblommor, doktor Westerlunds hälsoblomma, pelargoner...I köket står bordet med vaxduken, tekopparna, burken med hembakade skorpor. På balkongen blommar petuniorna - rosa, lila, randiga, röda. Solen skiner alltid. Äpplena är alltid mogna. Krusbären, vinbären, smultronen. I trädgården blommar rosor, flox och pioner. Vi sitter i den blåa hammocken och fikar hallonsaft och sockerkringlor. Kaffet är hett i Blå blom kopparna.

Jag hoppas att den som tar över, låter huset få vara som det är utan enorma ingrepp som ibland tyvärr görs utan större eftertanke. Förmodligen kommer köket att få högblanka vita luckor och rostfria vitvaror, grusgången asfalteras, de hundraåriga äppelträden sågas ner. Men det spelar egentligen inte någon större roll, för i mitt minne kommer de alltid att stå kvar, knotiga och tyngda av Transparente Blanche och Cox Orange.


Morfars mjölkhämtare står i mitt fönster - G.Kling, Lillån

måndag 10 oktober 2011

Svarslösa frågor

Vet inte riktigt varför jag kom att tänka på Posten när jag fick syn på den här hyllan på Blocket? Kuvert, papper, stämplar och frimärken....lite som gamla tidens postkontor.


Hilda Berglund har signerat på baksidan.... Ägde hon hyllan eller skickade hon den kanske med...

.... fraktgods från Åmål? Det är frågor som knappast kommer att besvaras, men jag är glad och nöjd över att hyllan hamnat hemma hos mig :)

onsdag 5 oktober 2011

Kärleksförklaring

Tjohej! säger apan, eller är det Musse Pigg som har tappat öron och nos? Dottern ville absolut ha den krokiliknande figuren från en gårdsloppis vi besökte i våras. När jag städade på skrivbordet passade jag på att fixa lite extra förvaring av en överbliven pepparkaksburk. Bara att klippa ut en rundel av omslagspapper och limma över pepparkaksetiketten. Jag har två burkar till som står och väntar, kanske jag klipper kanten med mönstersaxen...? När man städar kan man ibland ha turen att upptäcka sådana här helt underbara kärleksförklaringar.... Varmt i hjärtat att läsa att man trots "tandborst-, läx-, läggdags-, stänga-datorn-, slå-av tv:n-, spring-inte-ute-utan-jacka tjat" är snäll och rollig och finn :)

lördag 1 oktober 2011

Hindersön i mitt hjärta

I torsdags drog nästan hela avdelningen på jobbet iväg till Hindersön. Först en båttur på ca 40 minuter ut i Luleå skärgård.


Mat och boende på fantastiska Jopikgården.

Jag kan med handen på hjärtat säga att jag inte vet när jag sist har ätit så underbart god mat..!Frågan är väl snarare om jag någonsin har gjort det...? Rykande varm laxgryta med tunnbröd till lunch. Till middag palsternackssoppa med rökt lax och vitlöksbröd, lammfilé med rödvinssås och rostade rotsaker och till efterrätt cognacsbrulée med blåbärscréme....Senare på kvällen väntade vedeldad badtunna under nattsvart stjärnhimmel och värmande bastubad :D



Slående vacker natur med sjöbodar, spegelblankt vatten och slingrande grusvägar. Undrar hur det är att bo där, mitt ute i skärgården? Avsnörd från civilisationen med havet som granne...Det är både fascinerande och beundransvärt att Hindersön fortfarande har en mjölkbonde som själv transporterar sin mjölk till Norrmejerier inne i stan - året om! Jag tänker definitivt behålla Hindersön i mitt hjärta och jag kommer absolut att hoppa iland där igen.